Poradenstvo, podpora a aktuálne
informácie pre každý bytový a rodinný dom

 

Tlačové správy

Správa domu? Žiadny problém!

Staňte sa pridruženým členom občianskeho združenia Pre náš dom a správa bytového domu už pre vás nebude žiadny problém. Ponúkame vám pomocnú ruku v oblasti zvyšovania kvality bývania.

Celá TS

Základné pojmy v poisťovníctve

Strácate sa v pojmoch, na ktoré narážate pri hľadaní toho správneho poistenia, alebo s ktorými sa stretávate v poistných zmluvách? Pripravili sme pre Vás slovník pojmov v poisťovníctve, ktorý vám pomôže sa v používanej terminológii zorientovať.


A | B | C | D | E | F | H | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | V | Z


Hledanie pojmu v poistovnictve

A

Agent

Zástupca poisťovne, ktorý ponúka a dojednáva poistenie v prospech jednej alebo viacerých poisťovní, pričom záleží na type licencie, ktorou disponuje od dozorujúceho orgánu. Pozri tiež „Broker“.

Akvizícia

Slovo prebraté z latinčiny; znamená získavanie nových zákazníkov, inzerentov a pod. V poisťovníctve ide o získavanie nových poistencov a predaj poistných produktov.

Amortizácia

Postupné znižovanie hodnoty hmotného alebo nehmotného imania za určité obdobie z dôvodu opotrebovania. Pri poistení motorových vozidiel sa miera opotrebenia stanovuje napr. podľa veku vozidla a najazdených kilometrov.

Asistencia (asistenčné služby)

Ide o pomoc poskytovanú poisťovňou alebo inou organizáciou osobám poisteným v zahraničných poisťovniach. U jednotlivých poisťovní sa môže rozsah týchto služieb líšiť a je závislý od dojednaných poistných podmienok. Vo väčšine prípadov ide o technickú, materiálnu alebo organizačnú pomoc pri poistnej udalosti. V prípade poistenia motorových vozidiel ide o pomoc pri nehode, poprípade i poruche vozidla - napríklad výjazd opravára, odtiahnutie a úschova nepojazdného vozidla, služby tlmočníka, náklady na núdzové ubytovanie, finančná pôžička, právnu pomoc a pod.

B

Bezškodový priebeh

Taký stav poistenia, v ktorom sa za sledované obdobie nevyskytli žiadne poistné udalosti, alebo, ak sa nejaké vyskytli, tak len v omnoho menšom rozsahu, ako je celkový priemer v danom poistení. Poisťovňa môže za tento priebeh poistenia znížiť poistné - zvýhodniť klienta formou bonifikácie. Pozri "Bonus" alebo "Bonifikácia".

Bežné poistné

Stanovené poistné na dohodnuté poistné obdobie, obyčajne kalendárny rok. Je možné dojednať ročné, polročné, štvrťročné alebo mesačné poistné obdobie, na základe podmienok jednotlivých poisťovní. Poistné na obdobie kratšie ako jeden rok sa pri dlhodobých poisteniach stanovuje z ročného poistného delením počtom poistných období v roku. Prvé poistné a poistné pri krátkodobých poisteniach sa platí obyčajne hneď pri dojednaní poistnej zmluvy.

Bonifikácia

Poskytnutie zľavy alebo zvýhodnenia klientovi za splnenie vopred dohodnutých podmienok, t.j. za priaznivý škodový priebeh. Pozri tiež "Bezškodový priebeh" a "Bonus".

Bonus

Z latinčiny - "dobrý". Ide o zľavu, alebo zvýhodnenie poistenia za priaznivý škodový priebeh. V prípade poistenia motorových vozidiel ide o zvýhodnenie pre majiteľa vozidla (poistníka), ktorý v priebehu roku neuplatnil žiadnu poistnú udalosť. Naopak, pri poistnej udalosti z viny poisteného sa bonus postupne odoberá, resp. uplatňuje sa tzv. malus.

Broker

Nezávislý profesionálny sprostredkovateľ, ktorý dojednáva poistenie v prospech viacerých poisťovní. V našich podmienkach sa používa skôr termín maklér, sprostredkovateľ, alebo agent.

Č

Časová cena

Cena určitej veci k stanovenému termínu. V poisťovníctve ide najmä o cenu poškodenej veci v čase poistnej udalosti. Vypočítava sa z ceny rovnakej novej, alebo porovnateľnej veci. Od takto stanovenej ceny sa odpočíta zrážka za opotrebenie (amortizácia) v dobe poistnej udalosti.

Číslo poistnej zmluvy

Dôležitý identifikační znak každej poistnej zmluvy - poistky. V tomto čísle býva zahrnuté kódové označenie organizačnej jednotky poisťovne, označenie poistného produktu, poradové číslo zmluvy a poistné odvetvie.

D

Dávka - denná

V poistnej zmluve stanovená výška denného odškodnenia, najmä v nemocenskom poistení.

Deň splatnosti

Stanovený dátum úhrady poistného alebo termín úhrady poistného plnenia poisťovňou.

Doba platnosti poistenia

Doba, na ktorú bolo poistenie dojednané. Termín ukončenia platnosti poistenia musí byť uvedený v poistnej zmluve, výnimkou je dlhodobé poistenie uzavreté na dobu neurčitú, kde sa uvádza len začiatok poistenia. Doba platnosti poistenia môže byť tiež stanovená zákonom, napr. v zodpovednostnom poistení.

Dodatok k poistnej zmluve

Upravuje obsah pôvodného znenia poistnej zmluvy. Bez vlastnej poistnej zmluvy nie je právne účinný a musí byť jej neoddeliteľnou súčasťou.

Doplnkové poistenie

Ide o dobrovoľné poistenie dohodnuté nad rámec zákonom predpísaných foriem poistenia alebo nad rámec už dohodnutého zmluvného poistenia. Je určené k rozšíreniu poistného krytia, poistnej sumy či miestnej platnosti poistenia.

Dozorný orgán nad poisťovníctvom

Orgán štátnej správy alebo nezávislá inštitúcia, ktorá kontroluje dodržiavanie zákonov o poisťovníctve a ďalších právnych predpisov. Vydáva licencie (povolenia) na výkon poisťovacej a zaisťovacej činnosti, schvaľuje všeobecné poistné podmienky, navrhuje právne normy v oblasti poisťovníctva. Jeho zmyslom je predovšetkým ochrana oprávnených záujmov poistených. V zmysle zákona o poisťovníctve vykonáva funkciu dozorného orgánu Národná banka Slovenska.

Držiteľ vozidla

Držiteľ vozidla je ten, kto má na svoje meno príslušné vozidlo zaregistrované - osoba (firma) zapísaná do technického preukazu. Pri zmene majiteľa už prevádzkovaného vozidla predajom, darovaním či dedením zmluva o poistení zodpovednosti zanikne. Nový majiteľ bude musieť na vozidlo uzavrieť novú zmluvu.

E

EML (Estimated Maximum Loss)

Označuje odhadovanú maximálnu škodu, ktorá môže vzniknúť poistnou udalosťou a slúži pri kalkulácii a rozhodovaní sa o zaistení.

F

Fixné poistné

Výška poistného sa počas celej doby poistenia nemení. Zmena poistného sa môže uskutočniť len na základe vzájomnej dohody medzi klientom a poisťovňou.

Fond rezerv poistného

Účelový poistný fond určený na krytie výkyvov v poistných plneniach zo životných a dôchodkových poistení. Tvorí sa z rozdielu medzi skutočnými výplatami poistných plnení (poistných náhrad) v danom roku a kalkulovanými škodami a z ďalších zdrojov. Časť tohto fondu je možné použiť na podnikateľskú činnosť poisťovní.

H

Havarijné poistenie

Ide o dobrovoľné zmluvné poistenie vozidiel pre prípad ich poškodenia, alebo zničenia (dopravná nehoda). Obsahuje aj ďalšie riziká ako je odcudzenie, živelné pohromy a pod. Pripoistiť si možno aj poškodenie alebo odcudzenie batožín, úraz prepravovaných osôb. V zahraničí sa havarijné poistenie označuje ako kasko poistenie. Pozri "kasko". Poistenie sa spravidla nevzťahuje na škody vzniknuté prirodzeným opotrebovaním, koróziou a podobne, nesprávnou obsluhou či nesprávne prevedenými opravami, riadením osobou bez vodičského oprávnenia, osobou pod vplyvom alkoholu, alebo návykových látok.

J

Jednorazové poistné

Poistné, ktoré je zaplatené naraz na celý čas platnosti poistenia. Môže sa jednať napr. o krátkodobé poistenie (kratšie ako 1 rok) alebo dlhodobé poistenie (životné, dôchodkové).

K

Kalkulácia poistného

Činnosť súvisiaca s výpočtom poistného pre konkrétne riziko. Zahrňuje stanovenie netto poistného, prirážok, nákladov poisťovne a ziskovú prirážku. Pri kalkulácii poistného sa rešpektujú základné ekonomické a právne aspekty poistenia. Pri výpočte sa využívajú osobitné metódy štatistiky a pravdepodobnosti.

Kargo

Poistenie tovarov a vecí proti poškodeniu alebo zničeniu počas prepravy rôznymi dopravnými prostriedkami (napr. poistenie lodného nákladu).

Kasko

Zo španielčiny - trup. Ide o poistenie dopravného prostriedku pre prípad jeho poškodenia alebo zničenia. Pozri "havarijné poistenie".

Kombinované poistenie

Zlúčenie viacerých rizík v jednej poistnej zmluve. Obyčajne je jedno riziko základom poistenia a musí byť dojednané (napr. živelné riziko v majetkových poisteniach, alebo úmrtie v životných a úrazových poisteniach). V praxi sa tieto poistenia označujú ako "združené", napr. združené poistenie domácnosti, združené poistenie mládeže a podobne.

Koniec poistenia

Termín (dátum a čas), ktorým poistenie zaniká. Pri krátkodobých poisteniach sa dohodne pri uzatváraní poistnej zmluvy. Pri dlhodobých poisteniach sa buď dohodne pri uzatváraní poistnej zmluvy (napr. pri životnom poistení), alebo je daný zánikom poistnej zmluvy.

Krycí list

Písomné potvrdenie, že poisťovňa za klienta splní záväzok stanovený v tomto liste - uvedenému subjektu (napr. autoservisu) v danom termíne a rozsahu poukáže plnenie za klienta.

L

Likvidácia poistných udalostí

Ide o zabezpečenie poskytnutia poistného plnenia, resp. náhrady za vzniknutú poistnú udalosť. Patrí sem registrácia poistnej udalosti, vyznačenie a overenie poistného krytia, obhliadka poškodenej veci, šetrenie, výpočet poistného plnenia a jeho prerokovanie s poisteným alebo poškodeným, poukaz poistného plnenia, účtovné a štatistické spracovanie poistnej udalosti.

M

Malus

Z latinčiny - "zlý". Je opakom bonusu a je využívaný poisťovňami v prípade nesplnenia stanovených podmienok priebehu poistenia, alebo horšieho ako stanoveného (kalkulovaného) rizika. Najčastejšie ide o prirážku za nepriaznivý škodový priebeh v predchádzajúcom období. Jeho zámerom nie je poškodiť vodiča, alebo majiteľa vozidla, ale viesť k zodpovednejšiemu chovaniu na ceste a zabrániť zneužívaniu poistenia zodpovednosti.

N

Náhodná udalosť

Udalosť, ktorá vznikne neočakávane. V poistení ide o neočakávanú udalosť, ktorá vznikne v krátkom časovom okamihu a poistený (resp. poškodený) nemohol jej vzniku predísť. Pozri "poistná udalosť".

Náhrada škody

Odstránenie škody poskytnutím vecného, peňažného, alebo iného (morálneho) odškodnenia. Odškodnenie môže byť úplné alebo čiastočné; rozsah odškodnenia je vo všeobecnosti uvedený v právnych predpisoch alebo poistných podmienkach.

Následné poistné

Poistné predpísané pri uzatvorení poistnej zmluvy na ďalšie poistné obdobie.

Neprijateľné riziko

Riziko, ktoré poisťovňa nemôže z rôznych dôvodov prijať do poistenia.

Nová cena

Je aktuálna cena poškodenej veci v čase poistnej udalosti.

O

Objem poistného

Výška prijatého poistného za celú poisťovňu, skupinu poistení, poistné odvetvie, alebo jednotlivé poistné druhy. Môže sa rozlišovať na prijaté poistné alebo kmeňové poistné. Objem prijatého poistného predstavuje základ príjmov poisťovne - jej výnosy.

Ocenenie rizika

Pracovný postup poisťovne, ktorého výsledkom je analýza rizík a stanovenie predpokladov vzniku škôd vo vecnom, finančnom a časovom faktore. Pre poisťovňu je ocenenie rizika dôležité pre stanovenie poistných podmienok a sadzby poistného.

Ocenenie škody

Pracovný postup poisťovne, ktorého výsledkom je stanovenie rozsahu vzniknutej škody v peňažnom vyjadrení. Ocenenie sa vykonáva na základe právnych a cenových predpisov.

P

Plnenie

Uspokojenie oprávnených nárokov, vyplývajúcich zo záväzkov prevzatých oprávneným a povinným subjektom. V poisťovníctve ide o poskytnutie poistného plnenia (resp. poistnej náhrady) za udalosti vzniknuté podľa poistných podmienok uzavretej poistnej zmluvy, alebo právneho predpisu.

Poistenie

Právny vzťah, pri ktorom poisťovňa preberá na seba záväzok, že poistenému (alebo poškodenému za poisteného) poskytne poistné plnenie za udalosť, ktorá vznikla v zmysle dohodnutých poistných podmienok. Tento záväzok je realizovaný za úplatu, t.j. poistné. Poistenie je efektívna forma tvorby a prerozdeľovania peňažných zdrojov - rezerv, ktoré vykonáva špecializovaná komerčná organizácia - poisťovňa.

Poistenie na prvé riziko

Poistenie, ktoré sa uplatňuje pri neznámych rizikách, v ktorom sa spresňujú poistné podmienky a výška poistného plnenia po prvej udalosti.

Poistený (Poistenec)

Osoba, ktorej vzniká z titulu uzavretej poistnej zmluvy právo na poistné plnenie, bez ohľadu na to, či poistenie dojednala, alebo bola poistná zmluva dojednaná inou osobou. Je to každá osoba, ktorá bude zodpovedať za škody spôsobené prevádzkou poisteného vozidla. Teda aj vodič, ktorý nie je vlastníkom poisteného vozidla a vozidlo si len požičal.

Poistiteľ

Je poisťovňa s licenciou udelenou Úradom pre finančný trh. S výnimkami uvedenými v zákone má poistiteľ voči poistenému povinnosť zaňho nahradiť poškodeným uplatnené a preukázané nároky na náhradu škody na zdraví, alebo usmrtením, škody vzniknuté poškodením, alebo zničením veci, ako aj škody vzniknuté odcudzením, alebo stratou veci v dôsledku nehody, ak fyzická osoba stratila možnosť ju opatrovať a ďalej škody majúce povahu ušlého zisku a účelne vynaložených nákladov spojených s právnym zastupovaním pri uplatňovaní uvedených nárokov.

Poistná doba

Obdobie poistenia, ktoré je dojednané v poistnej zmluve. Môže sa deliť na poistné obdobia, ktoré sú rozhodné pre platenie poistného a pre prípadnú výpoveď poistnej zmluvy. Poistným obdobím pri poistení zodpovednosti je jeden kalendárny rok.

Poistná suma

V poistnej zmluve dohodnutá, alebo právnym predpisom určená čiastka, do výšky ktorej poisťovacia spoločnosť poskytne poistnú náhradu. Môže sa určiť pre jednu poistnú udalosť, pre poistné udalosti v určenom období alebo ako maximálna čiastka - suma na poistné náhrady počas celého trvania poistenia (napríklad pri dožití). Nazýva sa aj poistná hodnota.

Poistná udalosť

Udalosť, ktorou bol postihnutý poistený predmet, záujem alebo osoba. Charakteristika udalosti musí zodpovedať dohodnutým poistným podmienkam. V praxi sa používa aj pojem "škoda". Poisťovňa obyčajne poskytuje náhradu škody len v zodpovednostnom poistení. V iných poisteniach poskytuje
poistné plnenie, ktoré sa odlišuje od skutočnej hmotnej škody (napr. poskytuje sa dojednaná poistná suma, strata zisku, náklady na urýchlené obnovenie prevádzky a podobne).

Poistná zmluva (Poistka)

Ide o právny dokument vyhotovený písomnou formou v zmysle platných právnych predpisov. Vyjadruje konkrétne poistné podmienky a podmienky pre realizáciu poistenia ( doba trvania poistenia, poistné obdobie...). Dohodnuté podmienky sú záväzné pre poisťovňu aj poisteného. V niektorých prípadoch vzniká poistenie aj bez poistnej zmluvy.

Poistné

Cena za poskytovanú poisťovaciu službu. Je kalkulovaná ako netto poistné zvýšené o príspevok na zábranu škôd, podiel režijných nákladov a zisku poisťovne v danom poistení.

Poistné druhy

Samostatné skupiny poistení členených podľa rovnorodých skupín poistených objektov a rovnakých, alebo príbuzných rizík. Sú to napr. jednotlivé poistenia majetku, osôb a podobne (napríklad: poistenie budov, motorových vozidiel a podobne).

Poistné krytie

Súbor údajov, ktoré preukazujú, že uplatňovaný nárok je poistnou udalosťou, t.j. že poistený má nárok na poistné plnenie. Ide o záväzok poisťovne poskytnúť poistné plnenie poistenému alebo poškodenému na prevzaté poistné riziko, ktoré je predmetom tohto krytia a to len do výšky limitu poistného krytia a za podmienok ustanovených v poistnej zmluve. Základnými údajmi sú: údaje o platnosti poistnej zmluvy, o zaplatení poistného za obdobie, kedy poistná udalosť vznikla a taktiež údaje, ktoré potvrdzujú, že udalosť zodpovedá dohodnutým poistným podmienkam.

Poistné obdobie

Ide o časť poistnej doby, ktorá bola dohodnutá v poistnej zmluve alebo stanovená právnym predpisom. Udáva obdobie, za ktoré je potrebné zaplatiť poistné. Ak sa poistné za toto obdobie nezaplatilo, poistná zmluva podľa stanovených podmienok zaniká pre neplatenie.

Poistné podmienky

Súbor podmienok dohodnutých v poistnej zmluve, alebo v právnom predpise, podľa ktorého je možné poistenie realizovať a poskytnúť poistné plnenie. Všeobecné poistné podmienky určujú spôsob uzavretia poistnej zmluvy, počiatok, dobu trvania, spôsob a termíny platenia poistného, podmienky poskytnutia poistného plnenia a podobne. Obyčajne je možné v poistnej zmluve dohodnúť špecifické podmienky pre konkrétne poistenie a poisteného. Pozri "všeobecné poistné podmienky", "špecifické poistné podmienky".

Poistné riziko

Riziko, na ktoré môže poisťovňa uzavrieť poistnú zmluvu na základe poistno-technických podmienok.

Poistník

Osoba (fyzická alebo právnická), ktorá uzavrela s poisťovňou poistnú zmluvu. Táto je povinná platiť poistné a má práva stanovené v poistnej zmluve.

Poistný kmeň

Je to súbor poistných zmlúv, ktorý príslušná poisťovacia spoločnosť spravuje. Tiež sa označuje ako portfólio príslušnej poisťovne.

Poistný maklér (broker)

Je profesionálny sprostredkovateľ rôznych transakcií. V poisťovníctve dojednáva poistenie v prospech niektorej poisťovacej spoločnosti.

Poisťovateľ

Právny subjekt, ktorý dojednáva poistenie a vykonáva jeho správu. Môže ísť o poisťovňu, alebo sprostredkovateľskú firmu.

Poisťovňa

Právny (podnikateľský) subjekt, ktorý má oprávnenie vykonávať poisťovaciu alebo zaisťovaciu činnosť. Môže byť špecializovaný na realizáciu niektorého druhu poistenia, niektoré skupiny poistených, na niektoré riziká, alebo je univerzálnou poisťovňou. Pozri "poisťovateľ".

Poškodený

Fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej bola spôsobená škoda na zdraví, majetku alebo na iných právach.

Povinné poistenie

Poistenie, ktoré musí podľa príslušného právneho predpisu uzavrieť ako zmluvné povinné poistenie ten, kto chce vykonávať niektoré špeciálne činnosti. Ide o prípady, kde môžu vzniknúť veľké škody postihujúce iné osoby ako poisteného. Postihnuté osoby by nemuseli mat v týchto prípadoch predpoklad získať plnú náhradu škody, ktorá im bola spôsobená (insolventnosť toho kto spôsobil škodu). Povinné zmluvné poistenie sa realizuje v SR napr. ako poistenie zodpovednosti v leteckej preprave, zodpovednosť z výkonu poľovníckej činnosti a podobne.

Predpísané poistné

Poistné, ktoré je stanovené na dohodnuté poistné obdobie. Ide o iný výraz pre bežné poistné.

Pripoistenie

Rozšírenie základného poistenia o ďalšie riziká alebo miestnu platnosť poistenia. Často sa realizuje v kombinovaných poisteniach. Ide napr. o pripoistenie motorového vozidla pri cestách do zahraničia a podobne.

Prvé poistné

Poistné, ktoré je stanovené na prvé poistné obdobie po uzatvorení PZ. Obyčajne sa uhrádza pri uzatvorení PZ.

R

Rezervotvorné poistenia

Druh poistenia, pri ktorom sa vytvára rezerva na výplatu dohodnutých poistných náhrad v budúcom období pre rôzne poistné udalosti, ako sú dožitie, úmrtie, dôchodok.

S

Sadzba poistného

Relatívne vyjadrené poistné na jednotku poistnej hodnoty. Obyčajne sa uvádza v promile alebo percentách z poistnej hodnoty. V krátkodobých poisteniach sa tiež stanovuje v absolútnej hodnote v korunách. Ide o relatívne vyjadrenie ceny poisteného rizika.

Slovenská asociácia poisťovní

Jej cieľom je organizovanie a podpora vzájomnej pomoci členským poisťovniam, spolupráca v záujme spoločných potrieb poisťovní. Zastupuje členské poisťovne v medzinárodných orgánoch a organizáciách. Vypracováva odborné posudky z oblasti poisťovníctva pre potreby štátnych orgánov. Pôsobí tiež pri odstraňovaní rozporov medzi členskými poisťovňami.

Spoluúčasť

Výška podielu, ktorým sa poistený finančne zúčastňuje na poistnej škode. Pri poistení so spoluúčasťou poisťovňa zníži každú poistnú náhradu o dohodnutú výšku spoluúčasti.

Sprostredkovateľ poistenia

Fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá dojednáva poistenie v prospech jednej alebo viacerých poisťovní. Svoju činnosť vykonáva za úplatu (províziu), ktorá je kalkulovaná v poistnom.

Š

Škoda

Spôsobenie morálnej, majetkovej, zdravotnej alebo inej finančnej ujmy. V poistení ide len o prípady, keď škoda zodpovedá dohodnutým, alebo inak stanoveným poistným podmienkam. Uvedeným pojmom sa v praxi zjednodušene označuje aj poistná udalosť alebo poistné plnenie.

Špecifické poistné podmienky

Niekedy sa tiež označujú ako zmluvné dojednania. Ide o konkrétne poistné podmienky pre určitý poistný druh. Konkretizujú všeobecné poistné podmienky, najmä rôzne výluky z poistenia, spôsob stanovenia poistnej náhrady a podobne.

T

Tretia osoba

Fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá bola poškodená konaním poisteného, alebo za ktorú poistený zodpovedá a nie je mu blízka.

V

Vinkulácia

Ide o viazanie poistného plnenia napr. v prospech banky či leasingovej spoločnosti.

Všeobecné poistné podmienky

Zovšeobecnené podmienky pre určité poistné odvetvie alebo poistné druhy. Ide najmä o podmienky vzniku a zániku poistnej zmluvy, charakteristiku pojmu poistná udalosť, podmienky, za ktorých sa poskytne poistná náhrada, podmienky a výška platenia poistného a podobne.

Výluky z poistenia

Riziko, predmet či udalosť, na ktorú sa dohodnuté poistenie nevzťahuje. Vo väčšine majetkových poistení sú vylúčené všetky škody spôsobené úmyselným konaním poisteného, koróziou, bežným užívaním a prevádzkou poistených vecí.

Vznik poistnej udalosti

Negatívna udalosť, ktorá spĺňa podmienky uvedené v poistnej zmluve. Musí byť spôsobená poisteným rizikom.

Z

Začiatok poistenia (vznik poistenia)

Termín vzniku poistenia. Je to dátum uvedený v poistnej zmluve, ak je podmienkou vzniku poistenia. Možno dohodnúť, že poistenie začína časom uvedeným v poistnej zmluve alebo neskoršie. Vždy však platí, že poistnú zmluvu nemožno uzavrieť so spätnou platnosťou.

Zaistenie

Ide vlastne o poistenie poistenia. V prípade veľkého rizika sa rozdelí toto riziko medzi poisťovateľa a jedného alebo viacerých zaisťovateľov. Jednou z foriem zaistenia je, že poisťovateľ a zaisťovateľ sa podieľajú na poistnom plnení v takom pomere, v akom si rozdelili poistné.

Zaisťovňa

Subjekt zaoberajúci sa špecializovanou poisťovacou činnosťou, a to zaistením. Preberá na seba časť rizík od poisťovateľa. Zaistenie môže vykonávať aj poisťovňa.

Zánik poistenia

Je ukončenie platnosti poistnej zmluvy resp. poistenia. Poistenie môže zaniknúť uplynutím poistnej doby, zrušením poistenia výpoveďou a zánikom zo zákona.

Zavinenie

Spôsobenie morálnej, materiálnej alebo inej ujmy. Skúma sa rozsah zodpovednosti a otázka úmyselného alebo neúmyselného spôsobenia ujmy.

Zelená karta

Potvrdenie o platnosti zákonného poistenia zodpovednosti za škody spôsobené prevádzkou.

Zľava na poistnom

Zníženie pôvodne určenej výšky poistného za dosiahnutie priaznivého škodového priebehu. Pozri "Bonus".

Zmluvné poistenie

Forma poistenia založená na uzatvorení poistnej zmluvy, a to prevažne písomnej. Niekedy je povinnosť uzatvoriť zmluvné poistenie daná zákonom - vtedy ide o povinné zmluvné poistenie.

Ďakujeme za poskytnutie Poistného slovníka poisťovni Generali.


A | B | C | D | E | F | H | J | K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | V | Z


Posledná úprava (Streda, 24 Apríl 2019 11:59)

 
PND TV
Odporúčame

facebook logo-youtube


 


termovizie banner 1 20150409 1884119836