Poradenstvo, podpora a aktuálne
informácie pre každý bytový a rodinný dom

 

Tlačové správy

Správa domu? Žiadny problém!

Staňte sa pridruženým členom občianskeho združenia Pre náš dom a správa bytového domu už pre vás nebude žiadny problém. Ponúkame vám pomocnú ruku v oblasti zvyšovania kvality bývania.

Celá TS

Ako šetriť vodu v domácnosti?

Šetriť vodu sa dá viacerými spôsobmi, ktoré sa dajú navzájom kombinovať či dopĺňať. Okrem technických riešení pomocou systému recyklácie sivej či dažďovej vody, existujú aj drobné úpravy priamo v domácnosti, ktoré ušetria nemalé peniaze.

Ako môžeme prispieť svojou troškou do mlyna?

Priemerná spotreba pitnej vody na Slovensku sa pohybuje okolo 80 litrov na osobu a deň. Najväčší podiel spotrebovanej vody pripadá na splachovanie WC a osobnú hygienu. Preto vám prinášame inšpiráciu, ako v domácnosti jednoducho šetriť cenný zdroj a peniaze bez obmedzovania hygienických štandardov.

Tip prvý:

Vďaka tomu, že splachujeme pitnou vodou, je treba vodu šetriť aj na WC. Priebežne kontrolujeme, či toaleta nepreteká. Pokiaľ áno, problém riešime okamžite. Pretekajúca toaleta spotrebuje mesačne až 3 500 litrov vody navyše. Výrazne ušetriť vodu aj peňaženku môžete, ak si zadovážite nové WC s dvojčinným splachovaním. Duálny systém splachovania ušetrí priemernej štvorčlennej rodine až 40 % ročnej spotreby vody.

 

 

 Tip druhý:

Sprchovanie je účinnejšie než kúpanie vo vani, pokiaľ pod sprchou nestojíte hodinu. V priemere strávi každý človek pod sprchou 5 až 8 minút, v lete i dvakrát denne. Množstvo spotrebovanej vody pri sprchovaní je až 3 krát menšie než pri kúpaní vo vani. Pri použití sprchy s úspornou hlavicou je možné usporiť až o 30 % teplej vody viac než s bežnou hlavicou. Moderné sprchy majú rôzne funkcionality v podobe nastaviteľných trysiek alebo stop tlačidiel, ktorými sa dá prítok vody pohodlne regulovať.

 

Tip tretí:

Perlátor. Ďalšou možnosťou ako ušetriť pri každom pustení vody v kúpeľni či v kuchyni je tzv. perlátor, čiže nástavec alebo filter, ktorý rozdeluje vodu do trysiek, čím obmedzuje jej prietok bez toho, že by to bolo na prvý pohľad zjavné. Vody odtečie menej z kohútika, ako aj z vašej peňaženky.

Mimo klasického perlátoru existuje aj perlátor s tlačidlom stop, ktorý zastaví prúd vody na jeden stisk. Výhodou je, že po jeho opätovnom spustení už netreba znovu nastavovať teplotu ani silu prúdu.

 

Tip štvrtý:

Najmenej ekologicky šetrné a hospodárne je ručné umývanie riadov pod tečúcou vodou . V priemere naň spotrebujete až 49 litrov vody, naopak bežná umývačka riadu si na jedno umytie vystačí s 13 litrami vody. Umývačka dokáže šetriť nielen vodu, ale aj váš čas, ktorý môžete stráviť radšej s rodinou.

 

Spôsobov ako šetriť vodu je veľa. Každý z nás však musí začať sám u seba, vo svojej domácnosti.

 

Ako združenie chceme tiež prispieť svojou troškou do mlyna. Organizujeme preto konferenciu Ostrovy života, ktorá sa uskutoční 25. – 26. februára 2019 v Brne.

Cieľom konferencie je ukázať praktické riešenia a opatrenia, ktoré napomôžu posilniť vodohospodársku sebestačnosť bytových domov a ktoré prinesú energetické úspory. Snahou je tak ukázať možnosti úsporného a ekologického hospodárenia s vodou v budovách a príklady ostrovných systémov a energetického manažmentu, ktoré zaistia kvalitné vnútorné prostredie v priebehu celého roku.

Konferencia chce tiež upozorniť na možnosť využitia strechy ako nového spoločenského priestoru pre obyvateľov domu.

www.ostrovy-života.eu

 
PND TV
Odporúčame

facebook logo-youtube


 


termovizie banner 1 20150409 1884119836