Poradenstvo, podpora a aktuálne
informácie pre každý bytový a rodinný dom

 

Tlačové správy

Správa domu? Žiadny problém!

Staňte sa pridruženým členom občianskeho združenia Pre náš dom a správa bytového domu už pre vás nebude žiadny problém. Ponúkame vám pomocnú ruku v oblasti zvyšovania kvality bývania.

Celá TS

29. týden 2018| tiskova zprava Ako se bránit suchu v mestách?

Ako sa bránit suchu v mestách? 

Brno, 12. 7. 2018|

Na túto otázku sa pokúsia odpovedať na konferenci Ostrovy života s cieľom preukázať praktické riešenia a opatrenia, ktoré pomôžu posilniť vodohospodársku sebestačnosť bytových domov a súčasne pomôcť zmierniť  vláhový deficit obyvateľstva v mestách.

Konferencia Ostrovy života prebehne v Brne 25.-26. septembera v hoteli Holiday Inn pod záštitou Ministerstva priemyslu a obchodu, Štátneho fondu životného prostredia a Jihomoravského kraje. V dvoch dňoch ponúkne poslucháčom 15 odborných prednášok, ktoré poskytujú inovatívny pohľad na to, ako mohou bytové domy bojovať se suchom, využívať srážkovou a tzv. šedou vodu a výrazne ovplyvňovať klima v mestských aglomeráciách.

"V roku 2003 sužovala Európu vlna veder. Tlaková výška zabraňovala príchodom zrážok a naopak z Stredozemia pritiahla horúci a suchý vzduch. Výsledkem bol nejteplejšie leto za posledných 500 rokov. Česko je suchem tiež ohroženo. Okrem toho, že na území nepritékají žiadne rieky, nemá žiadne významné zdroje vody. Česko je tak pomyslnou strechou Európy. Teploty podľa vedeckých pracovníkov budú naďalej stúpať a obdobia sucha bude častější. Do budúcnosti je treba premýšľať nad tým, ako brániť suchu, ako lepšie zadržať a využívať srážkovú vodu a ako celkovo lepšie hospodáriť s vodou, aby vodné zdroje úplne nezanikli. Říká organizátor Petr Němec, predseda zapísaného spolku Pro náš dom, k základné mylence konference.

Cílovou skupinou konferencie sú najmä užívatelia bytových domov, správcovské organizácie bytového fondu, zástupcovia miest a obcí a tiež projektanti a široká verejnosť. Všetky tieto cieľové skupiny môžu riešiť vodohospodářskú problematiku priamo v dome pomocou rôznych opatrení, napr. montáž zelených střech, využitie srážkové vody, recyklácia tzv. šedé vody, atď., a prispieť tak k tomu, aby sa v mestách lepšie žilo.

Bytový dom môže fungovať doslova ako ostrov života, ktorý je plne soběstačný. Okrem recyklácie tzv. šedé vody, dokáže takýto dom efektívne zadržiavať vodu zrážok a tu ďalej využívať a súčasne ušetriť pri odvádzaní zrážkovej vody do kanalizácie. Inštalácia zelených roštov znižuje svoju energetickú náročnosť. Taková střecha vodu zadržuje a ochladzuje nielen bytový dom, ale aj okolité prostredie. Prispieva k zlepšeniu mikroklimatu v silne zastavaných oblastiach s nedostatkom zelene a čiastočne nahrádza prírodné prvky. Zelenou strechou vzniká aj bezpečný, spoločenský priestor k relaxácii.

Kontakt pre média:
Pavla Pilchová: pavla.pilchova (zavináč) presasdum.cz; 730 518 803
Petr Němec, predseda z. s. Pro náš dům: petr.nemec (zavináč) (anglicky) pronasdum.cz; 736 487 761

Kontakt:
Pro náš dom, z.s.
Veveří 102, Brno
www.ostrovy-zivota.eu | www.pronasdum.cz | info (zavináč) pronasdum.cz

Konferenciu organizují dve sesterské neziskové organizácie, v Českej republike pôsobí zapsaný spolek Pre náš dom a v Slovenskej republike pôsobiace združenie Pre náš dom. Obe organizácie poskytujú dlhodobo vzdelávanie v oblasti správy a chodu bytových domov. Spoločenstvom vlastníkom, bytovými družstvami, stavebnými družstvami, ale aj správcovskými organizáciami alebo mestami a obcami ponúkajú celý rad vzdelávacích seminárov a školení na rozmanité témy (napr. Problematika revitalizácie a rekonštrukcie BD, praktická správa BD, legislatíva v kontexte BD, financovanie a ďalšie interdisciplinárne témy súvisiace s bytovou problematikou). Poskytuje tiež poradenstvo a komplexné informácie prostredníctvom elektronických spravodajcov a informačných portálov.

 

Posledná úprava (Pondelok, 16 Júl 2018 16:29)

 
PND TV
Odporúčame

facebook logo-youtube


 


termovizie banner 1 20150409 1884119836