Poradenstvo, podpora a aktuálne
informácie pre každý bytový a rodinný dom

 

Tlačové správy

Správa domu? Žiadny problém!

Staňte sa pridruženým členom občianskeho združenia Pre náš dom a správa bytového domu už pre vás nebude žiadny problém. Ponúkame vám pomocnú ruku v oblasti zvyšovania kvality bývania.

Celá TS

Tepny domu prilákali účastníkov zo Slovenska aj Česka

Medzinárodná konferencia Tepny domu ponúkla účastníkom širokú paletu tém súvisiacich s technickým zariadením budov, obrazne povedané so všetkými tepnami našich domovov. Dvojdennú konferenciu, ktorá sa konala v Brne v dňoch 11. - 12. septembra 2017, navštívilo 150 záujemcov z radov správcovských organizácií, štátnej správy, miest a obcí a tiež zástupcov spoločenstiev vlastníkov bytov a bytových družstiev, naprieč Českou a Slovenskou republikou

 graf 2017

„Záujem o konferenciu potvrdil, že sa jedná o horúcu a aktuálnu tému, preto je nevyhnutné šíriť v tejto oblasti osvetu a nastoliť otázky, ktorými sa široká verejnosť a predovšetkým zástupcovia z radov správy bytových domov, majú zaoberať,“ hovorí predseda združenia Petr Němec.

Cieľom konferencie bolo poukázať na problematiku skôrnatených tepien bytových domov, upozorniť na ich aktuálny, častokrát až havarijný stav a zdôrazniť nutnosť riešiť problematiku obnovy TZB. Netesnosti, zatekanie, hlučnosť a možné ohrozenie bezpečnosti obyvateľov – to sú dôsledky havarijného stavu „stúpačiek“ v starších bytových domoch. Nevyhovujúce vnútorné prostredie budov má pritom negatívny dopad na zdravie obyvateľov. Štátny zdravotný ústav uvádza, že až 50 % ochorení súvisí práve s nevyhovujúcimi podmienkami bývania.

Počas troch tematických blokov – Pitná voda a odpady, Vnútorné prostredie v bytovom dome a Bezpečnosť v dome – odznelo 18 prednášok ako z prostredia akademického, tak teoreticky-praktického. V diskusných paneloch zazneli otázky, ktoré poslucháčov trápia aktuálne najviac. Rečníci i diskutéri sa zhodli na dôležitosti riešenia problematiky komplexne, nestačí domy revitalizovať iba zvonku, ale je nutné venovať pozornosť rovnako samotným útrobám bytových domov.

V prvom bloku konferencie sa diskutovalo na tému spätú s úsporami teplej vody, možnosťami, ktoré nám pomôžu zaistiť dostatok pitnej vody aj v budúcnosti alebo nad tým, ako zaistiť kvalitnú pitnú vodu v domácnostiach. V druhej časti prvého dňa boli účastníci oboznámení s novými povinnosťami pri prevádzkovaní výťahov či súčasnými trendami pri znižovaní energetickej náročnosti budov. Najväčší záujem vzbudila prednáška venujúca sa novej rozúčtovacej vyhláške tepla a teplej vody, ktorá v Česku vošla do platnosti začiatkom roka a má už konkrétne dopady na domácnosti.

Druhý deň sa niesol v duchu bezpečnosti v bytových domoch. V rámci prezentácie Ministerstva vnútra bol predstavený nový účinný nástroj pre zaistenie bezpečnosti v dome v podobe európskeho projektu „Domovník-preventista“. V nadväznosti na udalosti požiaru výškovej budovy v Londýne vzbudila prednáška kapitána hasičského záchranného zboru záujem, nakoľko upozorňovala práve na riziká vzniku požiaru v bytových domoch. Konferencia bola zakončená prednáškou na tému zodpovednosť člena štatutárneho orgánu podľa občianskeho zákonníka a vyvolala búrlivú diskusiu.

Fotografie z III. ročníka medzinárodnej konferencie nájdete vo FOTOGALÉRII

www.tepny-domu.eu | www.prenasdom.sk |logo pnd_oz

 

 

 

 
PND TV
Odporúčame

facebook logo-youtube


 


termovizie banner 1 20150409 1884119836