Poradenstvo, podpora a aktuálne
informácie pre každý bytový a rodinný dom

 

Tlačové správy

Správa domu? Žiadny problém!

Staňte sa pridruženým členom občianskeho združenia Pre náš dom a správa bytového domu už pre vás nebude žiadny problém. Ponúkame vám pomocnú ruku v oblasti zvyšovania kvality bývania.

Celá TS

Slovenskú vedu si všimol New York Times

Je to malý, extrémne nepríjemný hmyz. Prenáša parazita, ktorý dokáže spôsobiť spavú chorobu (africkú trypanosomiázu) a ktorý každoročne nakazí až pol milióna Afričanov. V extrémnych prípadoch končí ochorenie smrťou.

Novú stratégiu boja proti tejto zákernej nákaze však môže priniesť medzinárodný výskum, na ktorom sa podieľali aj slovenskí vedci. Spolu s kolegami z americkej Yalovej univerzity zistili, že muchy tse-tse sa na človeka v čomsi podobajú. A dalo by sa to využiť na boj proti nim.

Muchy ako cicavce

Mucha tse-tse je v hmyzej ríši výnimkou. Samička zvyčajne vyprodukuje len jedno vajíčko, a larva muchy sa uhniezdi v tele matky. Tam sa vyvíja aj vďaka látke, ktorá trochu pripomína materské mlieko.

Medzinárodný tím vedcov, medzi ktorými boli aj odborníci z Ústavu zoológie SAV, zistil, že v tejto látke sa nachádza enzým, ktorý je kľúčový aj pri laktácii cicavcov. Nazýva sa sfingomyelináza (SMáza).

„To znamená, že muchy sa môžu využiť na študovanie problematiky ľudskej laktácie," hovorí pre americký denník New York Times entomológ a prvý autor štúdie v magazíne Biology of Reproduction Joshua Benoit.

U človeka pritom odborníci vedia, že tento enzým súvisí s neurologickým ochorením, ktoré môže v rannom veku viesť až k smrti dieťaťa.

Kľúčová baktéria

Ešte dôležitejšia sa však môže ukázať ďalšia fáza výskumu tohto hmyzu. Vedci sa totiž pokúsili enzým u pokusných múch vypnúť. A zistili, že to môže ovplyvniť rozmnožovanie samotných múch.

V telách múch tse-tse sa totiž nachádza nielen parazit zodpovedný za spavú chorobu, ale aj kľúčová baktéria, bez ktorej zostávajú samice múch sterilné. Slovensko-americký tím teraz zistil, že bez sfingomyelinázy baktérie nazývané Wigglesworthia - príbuzné známejších E.coli - umierali. Výsledkom bolo, že muchy sa prestali rozmnožovať.

Ak by sme teda dokázali produkciu tohto enzýmu vypnúť aj u múch vo voľnej prírode, vedci a lekári by sa zrejme dokázali zbaviť nepríjemnej spavej choroby.


Zdroj a čítajte viac:

http://veda.sme.sk/c/6370805/slovensku-vedu-si-vsimol-new-york-times.html#ixzz1vLxpeg3G

Posledná úprava (Sobota, 19 Máj 2012 21:38)

 
PND TV
Odporúčame

facebook logo-youtube


 


termovizie banner 1 20150409 1884119836